Etsi
  • Rahajunnut

Riskillä rikkaaksi?


Kuvan lähdeMiksi ihmiset sijoittaa?


Jokainen voi miettiä sitä mitä haluaa tehdä rahoillaan ja vaihtoehtonahan on aina ottaa kaikki heti käteen, mutta miksi ei pistäisi rahaa pörssiin eli osakemarkkinoille, jolloin pystyisi tienaaman tekemättä mitään ja rellestää myöhemmin vielä isommin (tai tehdä mitä ikinä huvittaa) ?


Sijoittamisen ideana on se, että rahalle saataisiin tuottoa tulevaisuudessa. Tätä rahoille saatavaa tuottoa kutsutaan tuotto-odotukseksi.


Tuotto-odotus on sijoitukselle odotettava tuotto tulevaisuudessa ja sen määrittelee riski, eli mitä suurempi riski sitä suurempi tuotto-odotus ja sama päinvastoin.


Korkean riskin sijoitukselta voidaankin odottaa suurempaa tuottoa, kuin matalan. Korkeaa riskiä seuraa aina myös suurempi mahdollisuus menettää rahaa.


Mitä riski on ja mitä se tarkoittaa?


Riski on pörssikurssin tarkoitukseton ja odottamaton arvonvaihtelu eli volatiliteetti. Mitä enemmän pörssikäyrä eli yrityksen arvo heittelee ylösalas, sitä riskikkäämpi sijoituskin on. Yrityksen arvon tasainen nousu ja hillitty arvonvaihtelu tarkoittaa useimmiten matalaa riskiä.
Kuvan lähde
Onko riski hyvä vai huono asia?


Riski voi olla hyvä asia, jos siihen osaa suhtautua oikein.


Kannattaa tutkia ajan myötä millainen riskinsietokykysi on ja sijoittaa siihen mikä tuntuu itsestään hyvältä.


Korkean riskin sijoituksilla pyritään usein tienaamaan rahaa nopeasti ja paljon. Aina korkea riski ei ole se paras vaihtoehto sillä mitä korkeampi riski on, sitä korkeampi mahdollisuus on myös menettää rahaa.


Usein aloittavilla sijoittajilla onkin halu laittaa kaikki niinsanotusti "all in" ja napata heti pikavoittoja, mutta jokaista päätöstä kannattaa miettiä rauhassa eikä sijoitettaessa kannata koskaan hätäillä.


Usein terve järki ja oma tunne on hyvä mittari riskin suuruudelle.


Miten hallitsen riskiä?


Hajauttamisella voidaan hillitä riskiä ja helpoin tapa hajauttaa sijoituksia onkin rahastosijoittaminen. Rahastosijoittamisen hyvä puoli on se, että joku asioista sinua (luultavasti) paremmin perillä oleva tekee päätökset puolestasi, eikä sinun tarvitse huolehtia turhaan.


Riskejä voi pienentää sijoittamalla myös moneen eri toimialaan ja eri maalaisiin yrityksiin. Tällöin yksittäisten toimialojen huono menestys tai tietyllä alueella oleva kriisi ei vaikuta sijoituksiisi yhtä paljon.


Hajauttaa voi myös ajallisesti, johon loistava esimerkki on kuukausisäästäminen. Kuukausisäästämisessä ostat esim. tiettyä rahastoa kuukausittain, jolloin et osta rahastoa pelkästään silloin, kun se on halvimmillaan etkä silloin, kun se on kalleimmillaan. Näin pienennät ajoittamisen riskiä ja voit olla varma että pörssituottosi tulee olemaan tasaista ja varmaa.


Suuret häviöt johtuvat usein siitä, että yhdellä yrityksellä on liian suuri paino salkussasi eli omistat pelkästään yhtä tai muutamaa yritystä liian suurella summalla kerralla. Hajauttaminen kannattaa myös siksi, koska hyvin hajautettu salkku voi tuottaa enemmän. Kun hajautat sijoituksesi laajemmalle, on sinulla samalla myös mahdollisuus päästä mukaan yhä useampaan nousijaan ja napata näin parempia tuottoja.


Sijoituksia kannattaa tehdä pitkällä aikavälillä!


Sijoitusten tuotot syntyvät ajan myötä eli niiden kanssa on turha hätäillä! Pitämällä tarpeeksi pitkän sijoitushorisontin, saat tuottoa varmasti.


Jo 200 vuoden ajan pörssin keskimääräinen vuosituotto on ollut 8% ja matkalla on ollut lukuisia pörssiromahduksia sekä kuplia. Näistäkin huolimatta pörssit ovat nousseet aina korkeammalle mitä ne ovat olleet ennen romahdusta.


Kun sijoitat hyvin hajautettuun matalakuluiseen rahastoon pitkällä aikavälillä joka kuukausi, ovat riskisi melkein olemattomat ja pitkällä aikavälillä tuottoakin tulee varmasti. Vaikka pörssin heilahtelu olisikin suurta lyhyellä aikavälillä, on nousu monen vuoden tasolla miltei 100% varmaa.


Välillä tulee uutisia valtavista pörssiromahduksista, mutta sijoittajan kannattaa pysyä rauhallisena ja noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaansa ( Näin teet sijoitussuunnitelman) . Usein pörssien korjausliikkeissä tai pörssien romahtaessa ihmiset pelästyvät ja hätiköivät sijoitustensa kanssa ja myyvät ne vain, koska muutkin myyvät, sekä menettävät tässä panikoinnissa huomattavasti rahaa.


Fiksu sijoittaja ymmärtää, että nyt hyviä yhtiöitä saa ostettua ikään kuin alennusmyynnistä ja pörssiromahdus onkin loistava aika ostaa!


Kukaan ei pysty täysin tietämään mihin pörssit liikkuuvat tulevaisuudessa, joten koskaan ei voi tietää parasta aikaa aloittaa sijoittamista mutta, jos aloitat sen heti nyt, on vaurastuminen sinulle varmempaa!