Etsi
  • Rahajunnut

Pörssit laskee! Mitä teen?

Viime päivinä pörsseissä ollaan nähty rajua laskua. Pahimmillaan laskua oli kertynyt keskiviikkona 26.2 kun helsingin pörssi kävi 11,3% alle viime huipun. Suurin syy pörssien laskuun on ollut koronavirus. Koronaviruksen mahdolliset vaikutukset talouteen ovat saaneet siis sijoittajat panikoimaan. Nyt moni teistä varmasti miettii. Mitä teen? Myynkö vai ostanko?


Täysin oikeaa ostopaikkaa tai myyntipaikkaa on lähes mahdotonta löytää. Pörssikurssien tulevaisuudesta ei voi koskaan olla varma. Tämän takia kun pörsseissä tapahtuu isoja liikkeitä kannattaa vaan seurata sivusta ja olla tekemättä isoja päätöksiä. Kuitenkin se mikä on varmaa on se, että sijoittajat ylireagoivat. Negatiivisina aikoina kurssit menevät alas jopa ilman selkeää syytä ja positiivisina aikoina sama toisten päin. Miten tästä voi siis hyötyä? Älä sijoita tunteilla vaan järjellä.


Ajatellaan vaikka, että menet kauppaan ja ostat cokiksen 2 eurolla. Seuraavana päivänä cokis maksaa 1,8 euroa. Kumpana päivänä olisit halunnut sen ostaa? No tietenkin silloin, kun cokis maksoi 1,8 euroa. Osakkeissa voit samalla tavalla päästä ostamaan samaa tuotetta (eli firmoja) halvemmalla hinnalla johtuen sijoittajien paniikista. Voit tietenkin väittää, että osakkeiden lasku on perusteltua ja niinhän se osittain onkin, mutta onko yrityksien seuraavan 10 vuoden näkymät muuttuneet viimeisten parin päivän aikana?


Osakemarkkinoilla ajoituksella voit parantaa tuottojasi. Et voi tietää milloin lasku on lopullisesti ohi, mutta voit ainakin yrittää ostaa osakkeita silloin kun ne ovat alennuksessa ja päästä näin parempiin tuottoihin.