Etsi
  • Rahajunnut

Mikä on osinko?

Suurin osa pörssiyhtiöistä maksaa sijoittajilleen osinkoa. Osinko on yrityksen maksama palkkio sen omistamisesta. Miten osingot siis käytännössä maksetaan? Osingot jaetaan yhden tai useamman kerran vuodessa. Kun yritys jakaa osinkoa siirtyy osa sen voitoista suoraan sijoittajien pankkitileille. Osinko on siis sijoittajille jaettava osuus yrityksen voitoista.


Helsingin pörssin vuotuinen osinkotuotto on noin. 4,5%. Tämä tarkoittaa siis sitä, että 1000 euron sijoitukselle maksetaan keskimäärin 45 euroa osinkoa (vuodessa) Helsingin pörssissä. Helsingin pörssin osinkotuotto on siis Euroopan korkeimpia. Osingoista voi saada mukavia lisätuloja omaan käyttöön, mutta kaikkein parhaiten osingot saa hyödynnettyä kun sijoittaa ne uudelleen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sijoitat osinkoina saamasi rahat takaisin osakemarkkinoille. Tällä tavoin sijoitussummasi kasvaa ja korkoa korolle ilmiö suurenee ajan myötä. Jos sijoitat rahastoihin kannattaa varmistaa, että rahasto ei jaa osinkoa vaan sijoittaa osinkotulot takaisin markkinoille. Näin saat maksimoitua korkoa korolle ilmiön eikä sinun tarvitse huolehtia siitä mitä teet osingoille.


Osingot on hyvä esimerkki siitä miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa. Voit joko pitää rahojasi mädäntymässä 0% korkoa maksavalla pankkitilillä tai sitten saada jo osingoilla pankkitileihin verrattuna ylivoimaisen tuoton (Puhumattakaan osakkeiden arvonnoususta). Sijoittaminen on ainutlaatuinen tapa laittaa tienaamasi rahat tuottamaan vielä lisää rahaa. Jos nuorena oppii hoitamaan raha-asiansa hyvin on tulevaisuus paljon helpompaa (ja hauskempaa).


Osingot ovat tärkeä osa sijoittamista ja varsinkin Suomessa ne muodostavat suuren osan osakkeiden tuotoista. Siksi jos sijoitat yksittäisiin osakkeisiin kannattaa sinun olla tietoinen yritysten maksamista osingoista. Jos kiinnostuit osingoista ja siitä miten niitä voi hyödyntää sijoittamisessa, voit käydä perehtymässä asiaan tarkemmin täältä.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/vinkkeja-osinkosijoituksiin