Etsi
  • Rahajunnut

Mikä on ASP-tili?

Mikä on ASP-tili?


Ensimmäinen asunto voi olla kaukana haaveena tai jo lähiaikojen unelma. Monille ajatus ”ekasta kämpästä” saattaa tuntua oudolta tai jopa mahdottomalta, eikä moni varmastikaan tiedä miten se voi olla mahdollista jopa kahdessa vuodessa.

Todella harvalla rahat ensimmäistä asuntoa varten löytyvät heti tililtä, joten tätäkin varten on oma tehokas säästämistapa kehitetty.


Asuntosäästöpalkkiolaina eli ASP-laina/tili on loistava säästämistapa kaikille 15-39 vuotiaille, jotka haaveilevat omasta asunnosta. ASP-tilin pystyy avaamaan melkein jokaisen pankin kautta, joka tekee siitä helpon ja vaivattoman säästökohteen.

ASP-tilin ideana on siis mahdollistaa helpompi tapa saada rahat kasaan ensimmäistä kämppää ja asuntolainaa varten. Mahtavaa on myös se, että säästämisen pystyy aloittamaan melkein milloin tahansa, vaikka asunnon hankinta ei vielä olisikaan ajankohtaista. Säästäminen tulevaisuutta varten kannattaa aina, joten ASP-tilinkin voit jo 15 vuotta täytettyäsi avata.


ASP-tilin hyötyjä ovat myös kaikille talletuksillesi maksettava 1% veroton korko eli suomen paras talletuskorko. 1% koron lisäksi saat viidelle ensimmäiselle vuodelle 2-4% lisäkoron, kun tavoitat säästötavoitteen ja ostat asunnon ASP:in avulla. Kaiken lisäksi saat myös valtiolta taatun tuen asumisellesi, sekä matalamman lainakoron asuntolainallesi! Lainan saamiseen vaaditaan pelkkä 10% osuus asunnon hinnasta ja sen kerättyäsi saat lainan pankista.


ASP-tilille voit säästää joko kuukausittain tai kolmen kuukauden välein. Minimissään rahaa pitää tallettaa kolmen kuukauden aikana 150€ ja maksimissaan 3000€, eli pelkällä 50 euron kuukausitalletuksella pystyt aloittamaan asuntosäästämisen. Tietystikään aina ei ole mahdollista säästää kuukausittain saman suuruisia summia, joten tilille pystyy kesken säästämistäkin tehdä muutoksia esim. pitää hetken säästämistauon, muuttaa säästösuunnitelmaa, siirtää ASP-sopimuksen toiseen pankkiin tai jakaa maksut useammankin henkilön kanssa. Talletuksia ASP-tilille voi tehdä vähintään 2 vuoden ajan ja enintään 25 vuoden ajan.


ASP säästämisen pystyy aloittamaan melkein minkä tahansa pankin kautta, joten oma pankkisi todennäköisesti tarjoaa siihen mahdollisuuden.


Monet pankit tarjoavat lisäksi apua ASP-tilin luomiseen, joten sinun ei tarvitse jäädä yksin suunnitelmiesi kanssa.


Avaa oma ASP-tilisi muun muassa täältä:


OP: https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/tilit/asp-tili


Säästöpankki: https://www.saastopankki.fi/fi-fi/tilit-kortit-ja-maksaminen/tilit/asp-tili?gclid=Cj0KCQiApt_xBRDxARIsAAMUMu-XOL6vAv5YxcSSUvOP47d1lhYLfXDaE39tlltyTYyoThlFgcZ_hqcaAg6XEALw_wcB


Danske Bank: https://danskebank.fi/sinulle/tuotteet/tilit/asp-tili?Banner=asp&sapa=25005&&sc_cid=sem%7Cgoog%7Cpb-prod-asuntolaina-text-2018%7Casp&gclid=Cj0KCQiAsvTxBRDkARIsAH4W_j_NQHjiy-Cw54yUw9ylyB9sQ2HIWpC0HZXD_ALvv_g84lehA4qTQPgaAi9bEALw_wcB&gclsrc=aw.ds


PopPankki: https://www.poppankki.fi/henkiloasiakkaat/lainat/asp-laina?gclid=Cj0KCQiAsvTxBRDkARIsAH4W_j8DDpVgUCEWiMxsrcE4xeT27nkJ0O-LDYj4keqz6uEeb1hyjg8QeewaAjuSEALw_wcB


Nordea: https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/saastaminen-sijoittaminen/saastamisen-tilit/asp-tili.html